Seuraa käyttäjää @nutturaloysalle

Mielikuvituksia Blogi

" Tytöt harrastavat taitoluistelua ja pojat jääkiekkoa"

Keskiviikko 3.7.2013 klo 14:08 - Armas


sukupuolimini.jpg
Eräänä päivänä lelukaupassa:

- "Anteeksi hyvä rouva. Etsin lelua lahjaksi ystäväni lapselle. Hän täyttää neljä vuotta.
  Osaisitteko te auttaa minua? "

- "Tottakai. Onko hän tyttö vai poika? "

- "Tyttö...onko sillä jotakin merkitystä? "


Kyllä! Sillä on merkitystä. Minut ohjataan vaaleanpunaiselle osastolle. Myyjä esittelee innoissaan prinsessoja, nukkeja ja pinkkejä palikoita, joista voi rakentaa prinsessalinnan. Tietysti, mitäpä muutakaan. Vilkuilen samalla kaupan toiselle puolelle. Sinivihreä voittoisen osaston hyllyillä notkuu junaratoja, pikkuautoja ja supersankareita. Tiedän, että pikkuinen Elsa pitäisi kovasti tuosta vihreästä kuormurista.

Samantapainen tilanne toistuu lastenvaateliikkeessä. Lähipiiriini on hiljattain syntynyt pikkuinen Anton. Haluan löytää vauvalle jotakin ihanaa. Vien kassalle punaisen, sydänkuvioisen bodyn. Tämä sopii loistavasti Antonille!

Myyjä hymyilee ja kehuu kuinka suloiselta body tuleekaan näyttämään pikkuisella tytöllä.- "Epäilemättä", totean. "Mutta tämä body tulee lahjaksi pojalle"


- "Ahaa, anteeksi. Mutta huomaattehan, että tämä on tyttöjen vaate"Menen tapaamaan tuttavaani. Hän kertoo, että heidän pojalleen on ostettu uudet luistimet harrastusta varten. Hölmönä erehdyn kysymään harrastaako poika taitoluistelua vai jääkiekkoa. Tuttavani katsoo minua epäuskoisesti ja toteaa pian napakasti, että tytöt harrastavat taitoluistelua ja pojat jääkiekkoa. Piste. Taitoluistelu on neitien juttu. Hänen poikansa ei siihen rupea. Ei saisi lupaa vaikka joskus tahtoisikin.

Tapahtumat saavat minut mietteliääksi. Olen hämmentynyt, ärtynyt ja surullinen. Minun mielestäni ei ole erikseen tyttöjen ja poikien värejä. On vain värejä. Meillä jokaisella on niihin kaikkiin yhtälailla oikeus, sukupuoleen katsomatta. Sama pätee (vain muutaman asian mainitakseni) myös leluihin, leikkeihin, harrastuksiin ja ammatteihin. Yhteiskuntamme rakenteissakin sukupuoli määrittää edelleen turhan paljon mahdollisuuksiamme ja oikeuksiamme.

Ei ole oikeaa tapaa olla tyttö tai poika. Sukupuolen takana olemme ihmisiä yhtäkaikki (vaikka en itse ihminen olekaan, elän niin tiiviisti ihmisten maailmassa, että katson kuuluvani joukkoon). Olemme jokainen aivan omanlaisiamme yksilöitä jokatapauksessa. Ihminen on hieman kuin monimutkainen palapeli. Erilaisista palasista muodostuu kuitenkin pikkuhiljaa eheä ja kaunis kuva, kunhan saamme etsiä sopivat palaset itse.

Voitteko kuvitella kuinka paljon minä aiheutan olemuksellani päänvaivaa ihmisille, jotka kuumeisesti pohtivat kuuluuko minut laittaa siniseen vai punaiseen lokeroon. Eiväthän he edes tiedä mikä minä olen. Laitoin tänään kannanottona violetin kaulahuivin ja jätän omaan arvoonsa minuun kohdistuvat ennakkoluulot.

Kuten monessa muussakin asiassa, voisimme tässäkin suhteessa kaataa kaikki meitä turhaan rajoittavat ja erottelevat aidat. Ollaan reippaasti omanlaisiamme värikkäitä, erilaisia, moniulotteisia persoonia. Annetaan myös muille siihen mahdollisuus. Ollaan vaan.Värikästä Kesää!

-Armas

sukupuoli2mini.jpg

Avainsanat: sukupuoli, normit, sukupuolinormit, ennakkoluulot, suvaitsevaisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini