Seuraa käyttäjää @nutturaloysalle

Mielikuvituksia Blogi

Tasa-arvo tulee, oletko valmis?

Tiistai 2.7.2013 - Nestori


Kihlauduin keväällä rakastamani ihmisen kanssa. Olen onnellinen. Haluaisimme pienet ja leppoisat häät lähimpien läsnäollessa. Olemme suunnitelleet ruokailuun skandinaavis-välimerellistä fuusio keittiötä, kera herkullisten jälkiruokien. Olemme molemmat melkoisia kulinaristeja. Vaikka tärkeää tapahtumaa onkin mukavaa juhlistaa yhdessä rakkaiden kanssa, ovat juhlat kuitenkin aivan toisarvoinen asia. Avioliitto itsessään merkitsee meille paljon.

minipari.jpg

Käytännön arkeemme naimisiin meno tuskin vaikuttaa, olemmehan olleet ja eläneet yhdessä jo vuosia. Kuitenkin avioituminen merkitsee meille turvallisuutta, pysyvyyttä, virallistettua vahvistusta päätöksellemme elää yhdessä toisiamme tukien ja rakastaen niin myötä- kuin vastamäessäkin. Suhtaudun avioliiton solmimiseen vakavasti ja tietyllä hartaudella, onhan kyseessä sentään suuri ja merkittävä sitoumus. Nyt kun olen löytänyt vierelleni oikean ihmisen, tunnen olevani vihdoin valmis. Enää avioliiton lopullisuus ei tunnu pelottavalta, päinvastoin. Se, että "valmistumiseni" tähän elämänmuutokseen kesti aavistuksen suunniteltua pidempään ei himmennä hippuakaan asian hohtoa.
Hyvää kannattaa odottaa!

Yksi huoli meillä kuitenkin on. Milloin meillä on oikeus solmia avioliitto? Nythän meillä ei sitä ole.

Jokunen vuosi sitten juhlimme ystävä pariskuntamme parisuhteen rekisteröimistä. Tilanne oli kaunis ja juhlat mukavat. Onnellisen, vakaan ja vuosien myötä toisiinsa kasvaneen parin keskinäinen rakkaus ja kunnioitus oli sydäntä lämmittävää. Ystävämme mielestä rekisteröiminen oli ruma sana. Eihän rekisteröitymisessä sanana ole romantiikkaa. Autoja rekisteröidään, yrityksiä ja yhdistyksiä rekisteröidään, tavaramerkkejä rekisteröidään. Merkittävä ihmissuhde ansaitsee parempaa!

Pariskunta haaveili meidän tapaamme avioliiton solmimisesta. Pitkän yhdessäolon, yhdessä rakennetun elämän ja ehkä kertyvien ikävuosienkin vuoksi pariskunta kaipasi suhteen virallistamisen myötä tulevaa turvaa ja vakautta. He eivät kuitenkaan jaksaneet odottaa määrittelemätöntä aikaa avioliiton mahdollistumiseen.

Rekisteröitymisen jälkeen pariskunta aloitti yhteisen sukunimen anomisen. Hakumenettelyn kautta yhteinen sukunimi sitten tuli, kera reilun satasen laskun. Lapsistakin pari haaveilee. Kuitenkin järjestely, jossa toisen heistä täytyisi adoptoida ensin yksin jonka jälkeen toinen voisi adoptoida puolisonsa lapsen tuntuu heistä merkilliseltä. Suomessa parisuhteensa rekisteröineillä on osittain samat oikeudet kuin aviopareilla. Oikeutta yhteiseen sukunimeen tai ulkoiseen adoptioon ei ole. Miksi ei?

Meitä nämä meiltä ”kielletyt oikeudet” eivät kosketa yhtä konkreettisesti vaikka parisuhteemme rekisteröisimmekin. Emme haaveile omista lapsista ja aiomme joka tapauksessa pitää omat sukunimemme. Monia nämä asiat kuitenkin koskettavat käytännön tasolla. Yhtäläiset oikeudet ovat äärimmäisen tärkeitä.

Vuonna 1929 voimaan astunut avioliittolakimme eväsi epileptikoilta oikeuden avioliittoon. Vielä 60-luvulla epilepsiaa sairastava saattoi avioitua vain presidentin erityisluvalla. Myös kuuromykkien väliset avioliitot oli kielletty. Kuinka pöyristyttäviltä tällaiset säädökset tänä päivänä kuulostavatkaan. Avioliittolaki ei ole muuttumaton. Olisi jälleen korkea aika päivittää.

Mielestäni erottelu rekisteröimisiin ja avioliittoihin on turha ja epäoikeudenmukainen. Tällaisella tarpeettomalla jaottelulla ylläpidetään epätasa-arvoa sekä rakenteiden että asenteiden tasolla. Turha erottelu, tai sen purkaminen, kertoo yhteiskunnasta jossa elämme. Niin kuin minä olen valmis avioliittoon, uskon myös Suomen olevan valmis tasa-arvoiseen avioliittolakiin!Rakkautta, Onnea, Oikeudenmukaisuutta toivoen ja toivottaen!

Ystävänne Nestori


Lisää aiheesta uutisissa!

kosinta3.jpg

Avainsanat: tasa-arvoinen avioliittolaki, tasa-arvo, avioliitto, tahdon


Kommentit

5.5.2013 22:15  Mario

Hienoa tekstiä

6.5.2013 11:48  Kati

Juuri näin! Valmiina ollaan :)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini